Skip to end of metadata
Go to start of metadata

 

 

Cea de-a 7 Conferinta Internationala a Managerilor Energetici Europeni va avea loc in perioada 24-25 octombrie 2016, in Germania, la Berlin sub patronajul Asociatiei Camerelor de Comert si Industrie Germane  (DIHK) si Consortiului International EUREM.

 

Descărcați spre consultare Newsletter-ul EUREMplus nr. 5 /2015 

 


Festivitatea de Inmanare a Certificatelor de Manager Energetic European

 

           Prima promotie de absolventi ai cursului de Manager Energetic European a fost sarbatorita in cadrul unei festivitati organizate la sediul Camerei de Comert si Industrie Cluj, sala Clubul Oamenilor de Afaceri Dr. Augustin Rațiu, in dupa-amiaza zilei de 08 mai 2015.

Absolventilor li s-au inmanat cu aceasta ocazie  certificatele de Manager Energetic European  eliberate de către Camera de Comerț și Industrie Nurnberg- Germania.

             Camera de Comert si Industrie Cluj a oferit cursul în cadrul proiectului EUREMPlus finanțat prin Programul European Intelligent Energy Europe (IEE/12/676/S12.644736). Programul a fost dezvoltat și implementat inițial în Germania, dar în ultimii ani a fost exportat cu succes pe 4 continente și introdus și în alte țări precum Bulgaria, Croația, Cipru, Macedonia, Moldova, Polonia și România. Acest curs reprezintă azi un standard de calitate în formarea managerilor energetici în 21 de state.

             În România, programul de formare pentru Managerii Energetici Europeni este derulat în premieră la Cluj-Napoca, de către Camera de Comerț și Industrie Cluj, fiind extrem de apreciat  și solicitat datorită abordării constructive a reducerii consumului și a creșterii eficienței energetice. Prin participarea la acest program standardizat de formare profesională  EUREM garantează, că fiecare Manager Energetic European posedă cunoştinţe de bază la toate subiectele relevante energeticii și know-how-ul specific pentru a elabora și implementa în practică proiecte de eficienţă energetică.

             Datorită structurii și modulelor sale (inginerie termică, tehnologie solară, cogenerare, răcire, refrigerare, energie geotermală, green-IT, managementul randamentului, energie din biomasa, aer conditionat, iluminat, eficienta termica a clădirilor ș.a.) acest curs oferă informații deosebit de valoroase și utile despre utilizarea eficientă a resurselor energetice, ceea ce îl face deosebit de solicitat. Pentru a veni intampinarea tuturor celor interesati sa urmeze acest curs, CCI Cluj va lansa in cursul lunii iunie 2015 o a doua serie de curs.

 


 

Susținerea conceptelor energetice realizate

în cadrul cursului de Manager Energetic European

 

          În 30 ianuarie, respectiv 06 februarie 2015, la sediul Camerei de Comerț și Industrie Cluj au avut loc sesiunile de susținere a conceptelor energetice realizate de participanții la cursul de Manager Energetic European. Cursul s-a desfăşurat în cadrul proiectului EUREM plus finanțat prin Programul European Intelligent Energy Europe (IEE/12/676/S12.644736). 

Utilizând cunoștințele dobândite pe parcursul a 120 ore de teorie și  învățare autonomă, cursanții au  realizat  lucrări practice - concepte privind economia de energie în întreprinderi și organizații, care au fost atent apreciate și notate de către o comisie  de evaluare. 

Dintre conceptele realizate, cel mai inovator va  fi prezentat în cadrul celei de-a 6 a Conferințe Internaționale a Managerilor Energetici Europeni  Europeni, care va avea loc în intervalul 22-23 aprilie 2015, la Praga, în Republica Cehă.  
A 6-a  CONFERINȚĂ INTERNAȚIONALĂ

 Managerilor Energetici Europeni 2015

22.04 - 23.04.2015 Praga, Republica CehăConsultați aici programul evenimentului și lista organizatorilor.

 


 

Tendințe viitoare privind eficiența energetică la nivel global

Noile ţări EUREM pe drumul cel bun  

Introducerea cursului de formare Manager Energetic European în Bulgaria, Croaţia, Cipru, Macedonia, Polonia şi România se află pe drumul cel bun. În lunile din urmă, noii furnizori EUREM au selectat formatori profesionişti, au tradus materialul de instruire standard EUREM adaptându-l la nevoile specifice fiecărei ţări si au inceput programul de training.

Totodată, EUREM se extinde şi în afara Europei. În India, de exemplu, cursul de formare a fost furnizat pentru prima oară de către Camera de Comerţ Indo-Germană din Pune/India, în aprilie, 2014. Lansarea cursurilor EUREM în alte locaţii va continua în următoarele luni. Împreună cu noii parteneri, comunitatea EUREM numără, în prezent, 33 de ţări şi aproximativ 70 de locaţii de formare, pentru calificarea a peste 500 de manageri din domeniul energiei, an de an.

Studiu privind EUREM

Aproximativ 600 Manageri Energetici din 14 țări au participat la un sondaj realizat de către echipa EUREMplus. Rezultatele arată că 92 % dintre absolvenţi sunt mulţumiţi de programul de formare EUREM. Participanţii din companiile mici şi mijlocii (aproximativ jumatate din cei chestionaţi) consideră sistemele de management al energiei, fundamentele energiei şi cadrul legal, precum şi calculul economic subiecte foarte importante. În plus, colegii lor de la companiile mai mari au menţionat de multe ori construcţiile eficiente energetic şi procedurile de încălzire. În ceea ce priveşte întrebarea referitoare la tele-învăţare (învăţarea la distanţă prin internet) în cadrul proiectului EUREM, absolvenţii au menţionat ca principale aspecte pozitive ale acestei metode de învăţare reducerea cheltuielilor de transport, programul flexibil şi posibilitatea vizionării repetate a prezentărilor. Cu toate acestea, cei mai mulţi consideră că este important să existe contacte personale între participanţi, întrucât schimbul de experienţă între colegi reprezintă un aspect foarte util al cursului. Vorbind despre beneficiile personale privind programul de formare EUREM, participanţii menţionează optimizarea şi dezvoltarea experienţei profesionale, precum şi extinderea reţelei lor profesionale ca fiind cele mai importante rezultate ale participării lor la curs.

În scurt timp, va fi realizat un studiu suplimentar, care se va axa pe barierele şi problemele apărute în implementarea măsurilor de eficienţă energetică în cadrul proiectului EUREMplus. Rezultatele vor fi folosite pentru a face recomandări factorilor de decizie privind sprijinirea managementului energetic în întreprinderi şi organizaţii.

Politica Energetică a UE: Ce se întâmplă la Bruxelles?

Una dintre cele mai viu dezbătute probleme în rândul experţilor şi politicienilor europeni din domeniul energiei vizează modul în care va arăta politica climatică şi energetică a Uniunii Europene după anul 2020. În comunicarea "Cadrul politicilor privind clima şi energia în perioada 2020-2030", Comisia Europeană propune o ţintă de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 40 % faţă de nivelurile anului 1990, ţintă care trebuie îndeplinită fără utilizarea creditelor internaţionale. Pentru realizarea acestui obiectiv, pragul emisiilor din schema UE de comercializare a emisiilor (ETS) ar trebui redus cu 2,2% anual, după 2021, faţă de 1,74 %, până în 2020; de asemenea, vor trebui luate măsuri suplimentare în sectoarele din afara ETS, cum ar fi construcţiile şi transporturile.

Ţinta propusă este o cotă de 27 % energie regenerabilă pentru consumul de energie care trebuie realizată de UE în ansamblul său. În acest cadru statele membre ar avea flexibilitatea de a stabili obiectivele naţionale. Deşi eficienţa energetică trebuie să joace un rol esenţial în viitor, în acest moment nu se propune nici un obiectiv specific. Acest lucru poate fi determinat şi de faptul că statele membre UE au timp până în iunie 2014 pentru a implementa Directiva privind Eficienţa Energetică/Energy Efficiency Directive/  în vigoare în legislaţiile lor naţionale.


                                                                                                                          

                                                                                                                                        

                                                                                                        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Newsletter EUREMplus  -   Mai 2015  

             

 

 

 

 


 

Conferinţa Internaţională pentru Manageri Energetici de la Praga

 

 

În zilele de 23 și 24 aprilie 2015, aproximativ 180 de Manageri energetici s-au reunit în cadrul celei de a 6-a ediţii a Conferinţei Internaționale EUREM, de la Praga, Republica Cehă. Conferința EUREM a oferit participanţilor, din nou, excelenta ocazie de a contacta comunitatea Managerilor Energetici şi de a fi la curent cu cele mai noi evoluţii în domeniul energiei.

Mai multe informații și materiale prezentate în cadrul conferinței sunt disponibile pe site-ul nostru:   

www.eurem-conference.com 

 

 

Premiile EUREM 2015

 

La conferința EUREM de la Praga, au fost acordate premiile EUREM pentru cele mai importante proiecte privind economisirea energiei.

Aceste proiecte fac parte integrantă din activităţile de formare EUREM constituind o potenţială măsură de economisire a energiei în cadrul firmei participanţilor. Un juriu a selectat cele mai bune concepte dintre lucrările de proiect ale anului 2014. Premiul este împărțit în trei categorii: întreprinderi mici, mijlocii și mari. Câștigătorii provin din toată Europa și din afara ei, abordând o diversitate mare de probleme pe teme energetice, inclusiv tehnologii de răcire, de cogenerare şi motoare sau pompe electrice.  

Premiul EUREMplus IMM, un premiu special pentru cel mai bun concept de energie din cele șase ţări EUREM noi, a fost câştigat de Damian Chłodnicki, care a propus modernizarea sistemului de pompe pentru apă de răcire într-o unitate de producție chimică.

Mai multe despre ceilalţi câștigători pe:

 

www.elektrotechnik.vogel.de/profil/articles/488977 (în limba germana) 

 

Sondaj în rândul absolvenţilor EUREM-Partea a 2-a

 

În urmă cu mai bine de un, am solicitat tuturor absolvenţilor EUREM să-şi exprime părerile despre curs și despre nevoile de îmbunătățire. În general, majoritatea celor 600 de respondenți au evaluat EUREM la cote foarte înalte.

 

Vă rugăm acum să dedicaţi 7-10 minute din timpul dumneavoastră pentru a ne ajuta să răspundem la următoarele întrebări

·         Câte dintre conceptele de energie dezvoltate ca parte a cursului EUREM sunt în curs de realizare şi ce alte îmbunătăţiri ale eficienţei energetice au fost implementate de către absolvenţi pe lângă acestea

·         Ce obstacole trebuie să depăşească managerii energetici şi firmele lor pentru a implementa cu succes măsurile de eficienţă energetică? Ce factori de susţinere există şi ce alt sprijin este necesar sau aşteptat – inclusiv din partea mediului politic?

·         Chestionarul acestui sondaj este disponibil în limbile engleză şi germană.

·         Rezultatele prezentului sondaj vor fi folosite - pe de o parte - pentru a susţine şi mai mult valoarea calificării EUREM şi importanţa de a avea un Manager Energetic-EUREM într-o întreprindere. Pe de altă parte, acestea vor demonstra modul în care firmele şi societăţile care s-au dedicat tehnicilor de optimizare în utilizarea energiei, pot fi sprijinite pentru a deveni şi mai eficiente şi mai sustenabile.

·         Vă mulţumim anticipat pentru contribuţia dumneavoastră!

·         EUREM Video

·         Audiaţi comentariile noilor absolvenţi EUREM referitor la beneficiile obţinute în urma gestionării mai bune şi a creşterii eficienţei energetice în cadrul organizaţiei lor (în principal întreprinderi mici şi mijlocii) şi despre modul în care cursul EUREM i-a ajutat să realizeze acest lucru.

·         Puteţi viziona deja prezentarea lui Darian Strauss, reprezentant al IMM-ului Zdenka Dairy Products Ltd. din Croaţia, care relatează despre experienţa sa aici: http://eurem-plus.eu/display/euremplus/Home.

 

·         În total, nouă absolvenţi din cele şase ţări în care a fost implementat EUREM ca parte a proiectului EUREMplus (Bulgaria, Croaţia, Cipru, Macedonia, Polonia şi România), precum şi din Austria, Republica Cehă şi Germania, unde cursul are deja o mai veche tradiţie, vor împărtăşi rezultatele şi opiniile lor. În curând puteţi accesa site-ul din nou pentru a vedea toate videoclipurile!

 

 

 

Video EUREM

 


Debutul Cursului EUREM pentru Manageri Energetici Europeni

În data de 11.04.2014 ora 16:00, a început cursul de manager energetic european.

În prima serie s-au înscris 28 de experţi din diferite domenii de activitate. Camera de Comerţ şi Industrie Cluj îşi exprima satisfacţia cu privire la interesul crescut pentru acest program de formare şi are intenţia de a pregăti încă din acest an următoarea serie.

Le urăm succes participanţilor la sesiunea inaugurală a cursullui, în România şi ne aşteptăm la concepte energetice valoroase şi fezabile din partea lor.

 Portalul Managerilor Energetici Europeni din Romania

 


manageri energetici europeni in RomaniaCamera de Comerț şi Industrie Cluj vă pune la dispoziţie, primul program standardizat de formare profesională pentru dobândirea certificării de Manager Energetic European (European Energy Manager). Acest program de formare este unic în România. La nivel mondial sunt peste 3.000 de persone acreditate.

Programul a fost dezvoltat şi implementat iniţial în Germania, dar în ultimii ani cursul de Manager Energetic European a fost exportat pe 4 continente. Acest curs reprezintă, azi, un standard de calitate în formarea managerilor energetici în 21 de state.

Programul cuprinde sesiuni de formare teoretică şi practică, realizate de experţi în fiecare domeniu energetic, învăţare autonomă și realizarea unor lucrări practice (concepte privind economia de energie în întreprinderi şi organizaţii), combinate cu acces la reţeaua Europeană de absolvenţi ai acestui curs (Alumni Network), pentru continuarea dezvoltării profesionale şi schimbul de cunoștințe.

 

Camera de Comerț şi Industrie Cluj este furnizorul de formare EUREM autorizat pentru România.Pentru a afla detalii suplimentare puteţi să-i contactaţi pe colegii noştri,

Paula Vaida

(paula.vaida@ccicj.ro, 0364-730985) 

şi

Revnic Lucia

(lucia.revnic@ccicj.ro, 0364-730980) EUREM plus


Camera de Comert si Industrie Cluj - Proiectul Eurem Plus, finantat prin programul IEE


The sole responsibility for the content of this webpage lies with the authors. It does not necessarily reflect the opinion of the European Union. Neither the EACI nor the European Commission are responsible for any use that may be made of the information contained therein.